Meshral?

Hogy mi az a meshral? A történet fantasy összetevője.

A sztoriban sok mindent csak sejtetek vele kapcsolatban, mivel az átlagemberek is főleg találgatások és városi legendák alapján ítélik meg. A tudósok sem tudnak róla sokkal többet...

A kőkemény tecnhoblablát ezennel el is hagyom, bár ha valaki épp erre vágyik, akkor szívesen megküldöm neki. Azt is tervezem, hogy egy fakultatív prológusként beteszem azt a részt, ahol valaki a megőrült energia működését magyarázza. Egyelőre nem raktam fel a blogra, mert túl száraz és elrettentő, majdnem mint egy fizikaóra. :)

 Akkor hadd szóljon: mit tudunk róla? (elvileg a regényből mindez kiderül)

Nem volt mindig jelen a világban: a cselekmény kezdete előtt kb. ötven évvel kezdődött. Ezt konkrét számmal semmi nem erősíti meg, csak utalások vannak rá, pl. az öregek még emlékeznek rá, milyen volt az élet meshral nélkül, és vannak olyan feljegyzések parajelenségekről, amikor még nem kapcsolták össze a furcsa eseményeket meshral név alatt.

Senki nem tudja, miért van a meshral, még a tudósok sem. Van, aki azt gondolja, a tudósok valójában tudják, csak azért nem mondják el, hogy ne keltsen pánikot a világvége közeledése. Mások szerint Isten bünteti/teszi próbára az embereket ily módon stb.

A meshral okozhat az emberek számára jó és rossz dolgokat is, de általában mindenki fél tőle.
Vannak „szabályok”, amikre az emberek rájöttek a működésével kapcsolatban, de nem csalhatatlanok, így az első számú szabály az, hogy meshralnál bármi lehet.

A meshral nem maga az energia, hanem annak a fura működése.

Időről időre vannak meshral-kitörések a városban, ami azt jelenti, hogy nyers energia gyülemlik fel valahol, és gyakran kárt okoz. Ez az energia a környékről gyűlik össze, főleg a hőenergiából meg a lemeríthető áramforrásokból. A meshral-kitörést ezáltal néhány perccel előre lehet jelezni: ha hirtelen hideg lesz, lehet menekülni. Persze, ha elég energia vana környéken, a hidegroham elmarad. A nyers energia általában látható, ha sötét van. Egy meshral-kitörés nem tart sokáig, az energia nem marad meg sokáig nyers formájában, hanem levezetődik valahogyan. Ennek elég változatos formái vannak.

A címadó Húsdaráló tér is ilyen kitörés útján keletkezett; egy közönséges húsdaráló nőtt  három emelet magasságúra. Az ilyen drámai jelenségek azért elég ritkák.
Ha egy ember nyers meshral közelébe kerül, elég valószínű, hogy ő is elkapja. Tehát leegyszerűsítve a dolgot, a meshral a (nagyobb adag) energia útján terjed. És nem nemi úton!:)

Amikor emberek kapják el a meshralt, az azt jelenti, hogy bennük attól kezdve nem a normális szabályok szerint működik az energiájuk egy része, hanem a meshral szabályai szerint. Ettől az emberek nagyobb részének egyáltalán nem változik meg az élete, de vannak, akik különleges képességekre tesznek szert a meshral által. Ezt a két jelenséget passzív és aktív meshralnak nevezik.

Egy ember jellemzően csak egy képességhez jut, ami nagyon gyakran kapcsolódik az életmódjához, de a kutatók szerint az is hat rá, hogy az ember milyen lelkiállapotban volt, amikor elkapta a meshralt. A legtöbb embernél elég hamar kiderül, mire képes a meshrallal.
Az emberben a meshral nem vált át passzívból aktívba, vagy fordítva.

Ha valaki elkapta, akkor örök életére meshralos marad.

Ha valaki meghal, abból a meshral szeret átköltözni valahová máshová, különösen, ha aktív volt. Ezért gyakran egyedül hagyják a haldoklókat a Hd világában, ha kórházban haldokolnak, akkor az erre elkülönített, bombabiztos helyiségben.

Az embereken kívül állatok és tárgyak is lehetnek meshralosak. Néha az állatok is rendelkeznek különleges képességgel, mint Leó macskája, Cink, akit előző gazdája egy maszek kísérleti állatmenhelyen segített hozzá a képességéhez. Az állatoknál a képességek nem az akarathoz kapcsolódnak, mint az embereknél, inkább bizonyos állapothoz, mint pl. Cinknél a dorombolós ellazultság.

Tárgyak közül csak a bonyolultabbakban marad meg a meshral, pl. elektromos ketyerékben, amik akkor megbízhatatlanná válnak, és szinte mindig ki kell dobni őket. Egyszerű tárgyak, mint pl. egy fésű, nem lesznek meshralosak, ha a nyers energiával találkoznak, max elöregszik az anyaguk, vagy megolvadnak. Kivételek persze vannak, mint Yir régi könyve, ami azért tudott meshralos lenni, mert már nagyon régi, és sok emlék/energia kapcsolódott hozzá. (vö. tárgyak „aurája”)

Meshral-mérők: Azt, hogy valaki mennyire meshralos, lehet mérni is, egy 0-tól 800-ig terjedő skálán, ahol a 800 azt jelenti, hogy az illető teljesen a meshral szabályai szerint működik. A meshralosság mértékegysége a dimp (talán kissé komolytalanul hangzik, de eléggé a szívemhez nőtt a név) Nem vagyok annyira járatos a fizikában és a biológiában, hogy a dimpet az energia hagyományos mértékegységeihez (pl. Joule) arányítsam, így erre nem térek ki. De aki tud valamit csinálni a meshrallal, nagyobb dolgokra képes, ha magasabb a dimp értéke – mivel több energiát tud meshralos módon működtetni.
Az átlag meshralos ember 20 és 100 dimp között van. Aki a skála fele körül van, az általában nem él sokáig, mert a kétfajta energia „összevész” benne, és ettől sok fajta baja lehet. A nagyon meshralos ember meg elég ritka jelenség, és közöttük sem ritka a korai halál. Bár kivételek itt is vannak: akad, aki a statisztikával dacolva vígan él totál meshralosan, amíg csak meg nem hal végelgyengülésben. A dimp érték állandó, ha mégis változna, akkor az nagy bajt jelent, általában közeli halált, ezért is kötelezik rá az instabilabbnak kinéző embereket, hogy időnként méressék meg magukat)
A meshral-mérők közalkalmazottak, a MENyI (Meshral Ellenőrzési és Nyilvántartási Intézet) munkatársai. Jogkörüket tekintve némileg a rendőrökre hajaznak; aki nem működik együtt velük, súlyos szankciókra számíthat. A világ tisztában van a meshralban rejlő veszéllyel, és az emberek nagy része a többiek védelmében inkább együttműködik, még ha azt is mondják neki, hogy vonuljon remeteségbe, hogy ne az utca közepén robbanjon fel egy szép napon.
A meshral-mérők munkaeszköze a meshralméter, amivel a dimp értéket meghatározzák. Ennek leginkább a régi fajta multiméterre emlékeztet a kinézete, és néha sima földi halandóknak is van otthon. Azt is jó eséllyel el lehet dönteni vele, hogy aktív-e a delikvens meshralja. Elvileg nem lehet átverni, és nem is tud meshralos lenni és amiatt rossz értéket mutatni.
A meshral-mérők dolga, hogy hivatalos papírt állítsanak ki azoknak, akik meshralosak. A papír hétköznapi neve biztonsági, és akinek nincs ilyen, pedig meshralos, az büntethető.

Energomba: Olyan gomba, amit áramforrásként lehet használni, ha vízbe áztatják. Mindig az optimális feszültséget adja le, ezért ha valami sokat fogyaszt, akkor a gombák hamar lemerülnek. Egy hűtőszekrény kb. öt napig van el 2-3 energombával. Nyáron nem túl szerencsés használni őket, mert hamar berohadnak a vízben. :) Óvatosan kell szállítani őket, mert ha törnek, robbanhatnak. Az energombák egy meshral-kitörés során váltak áramforrássá, és azóta termesztik őket, mint külön fajt.
Melegítő kövek: Ezek a kövek akár egy évig is forrók, igazából senki sem tudja, honnan veszik el az energiát, amit kisugároznak. Elég gyakoriak. A meshral-kitörések közelében örökre kihűlnek.
Súlymágnes: Lapos kövek, amiket olyan könnyű fölemelni, mintha puhafából lennének. Nem lehet felfordítani őket, az aljuk mindig alul van, a tetejük fölül. Könnyedén lehet nagy súlyokat cipelni velük, ha ráteszik a tetejére, vagy rákötik úgy, hogy a kő teteje viselje a súlyt. Ritkább jelenség, mint a melegítő kő, és eléggé változó a minősége.
Gyógybusz: Egyszer egy busz nyers meshralra futva gyógyerőre tett szert, és a sofőr meg telefonon riasztott haverjai darabokra szedték. Furcsa módon a darabokban is megmaradt a meshral. Csak egyetlen Gyógybusz volt, és a darabjaihoz nagyon drágán lehet csak hozzájutni.
Meshral-víz: Mesterségesen lehet csinálni ilyet, de illegális és elég veszélyes. Vízben nem maradna meg a meshral, de van olyan anyag, amit ha belekevernek, mégis működik. Ha valaki iszik belőle, egy rövid ideig használhatja meshralos módon a saját erejét, és nem lesz örökre meshralos. Általában. Persze a meshral-víz nem változtatja szupermenné az embereket, mert az ilyen képességet elég nehéz uralni, és mivel a cuccot csak mértékkel érdemes fogyasztani, az erő messze nem végtelen. A legtöbb meshral-víz mérgező, és csak robbantásra, világításra meg hasonló ember nélküli feladatokra használják. Emberi fogyasztásra alkalmas változatot nehéz (és költséges) gyártani.

Meshralos tárgyakért és szolgáltatásokért legálisan nem lehet pénzzel fizetni, csak csereáruval. Ezért a meshralos piacon is cserekereskedelem folyik. Sokan bírálják ezt a szabályt, mert korrupciót szül, és a meshralhoz köthető társadalmi csoportokat és szolgáltatásokat az alvilágba száműzi.