2011. december 19., hétfő

Bétázó kérdések

Ha elolvastad az egészet, sokat segíthetsz egy éhező szerzőpalántának azzal, ha megválaszolod ezeket. A visszajelzés nekem nagyon de nagyon fontos, csak ezt állíthatom szembe az állandóan ostromoló kételyeimmel. Légy nyugodtan kíméletlen, azt szeretem, ha megmondják az őszintét.


Világ
1. Összefüggő és meggyőző volt a bemutatott világ?

2. Voltak zavaró fehér foltok, meg nem magyarázott jelenségek?

Hasonlított-e az egész valami másik könyvre vagy filmre? (Feltűnő hasonlóságra gondolok)

3. Milyennek érezted a hátteret, a világ hangulatát (kíváncsi vagyok, kinek mi jön át) Csak néhány jelzőt szeretnék.

4. Szerinted szükség van a "Leó bemutatja a meshral működését" részre?


Sztori
5. Oké, még csak félkész a regény, de nem érezted úgy, hogy hiányzik belőle egy erősebb történet? Nem volt unalmas stb?

6. Találtál valami következetlenséget/logikai hibát a történetben?

7. Volt olyan történetszál, ami szerinted kihagyható?

8. Volt olyan rész a sztoriban, amit hosszabban ki lehetett volna fejteni, vagy épp lerövidíteni?


Karakterek
9. Meggyőzőek voltak a figurák? Kellően elkülönült a személyiségük?

10. Van benne papírízű, lapos karakter?

11. Kedvenc szereplő :) ha volt ilyen?

12. Ki az, aki nem volt szimpatikus?


Stílus, szerkesztésmód

13. Hiányzik valami a HD stílusából (humor, drámaiság stb)?

14. Szerinted belefér az urban fantasy műfajba, hogy kicsit széttöredezett a cselekmény, és a fő történetszál lezárása után is következnek majd novellaszerű, rövidebb történetek?

15. Zavaró volt a sok anekdota és kitérő mini-sztori?

2 megjegyzés:

  1. Világ
    1. Meggyőző és megfelelő, sajátos világ, hitelesen és logikusan épül fel, bár az összefüggőség alatt nem tudom, pontosan mit értesz.

    2. A pénz kérdése, viszonyítási alapok, amiből az átlagember leszűrheti, nagyjából mennyit ér egy zup (pl. lakbér, egy kocsi ára, egy kiló kenyér, stb.). Nem tisztázott a meshral történelmi előélete. Mikor kezdődött? Mikor és kik nevezték el, kezdték tanulmányozni? Volt-e valami nagy hisztéria, ami megelőzte a HD-ben tapasztalható sztoikus hozzáállást?

    3. Most egy sem jut eszembe, amiben hasonló alaphelyzet állt volna fenn, bár valahol egy kicsit néha emlékeztet az X-Menre, a véletlenszerűen kisorsolt „szuperképességek” miatt.

    4. Valahogy nagyon egyszerű, hétköznapi az egész, a fantasztikus szinte természetesen fonódik össze a mindennapi, ismerős helyzetekkel (munkahely, barátok, utcai élet, család). Egyébként a cím alapján nekem valami olyasmi ugrik be, mint a „Harcosok klubja”; egy tér, ahol ketrecharc és illegális utcai boksz folyik. Tudom, hogy nagyon a szívedhez nőtt a nagy batár daráló, de valahogy nem lenne jó címnek.

    5. Szerintem egy fakultatív prológusként lehetne beilleszteni a történet elé, és nem is feltétlenül Leó kell, hogy tartsa. Így még lazább a kapcsolata a sztorival, nem lesz szerves része, mégis érthetőbbé teszi a meshral-laikusoknak a világ alapvető jellegzetességeit.

    Sztori
    6. Helyenként az urban fantasy jellegre kicsit túlságosan ráhasal az „urban”, de ez inkább a személyes ízlésem miatt van, attól még nem kell kétfejű, ugrándozó mutáns kétéltűeknek és meshral-vízzel működő reaktoroknak felbukkanni a lakótelepen.

    7. Amit találtam, azt már elmondtam. (:

    8. Bell előéletéről nagyon sok anyagunk van; Leóhoz, Yirhez vagy Kadarkához képest egyedül neki van „előtörténete”. A többiekről már a cselekmény közben szerzünk információt.

    9. Szerintem valahogy egyensúlyba kellene hozni az öt fő szereplőt: Bellt, Leót, Yirt, Kadarkát és Kinget. Megjegyzem, Kingről sokáig csak másodkézből „hallottam”, személyesen csak sokadik novellában bukkant föl, és ott is csak röviden szerepelt (amíg megjelölte Kadarkát). Ettől titokzatos lesz, és nagyon fajsúlyos szereplő pl. Yirhez képest, aki már korán szembejött a novellákban, mégis alig van jelentősége a történet szempontjából – Kadarkáé pedig gyakorlatilag elhanyagolható. Terra és Cica is nagyon keveset szerepel, pedig érdemes lenne az ő történetét is elővenni, mert érdekesnek tűnik az örökbe fogadott kislánnyal.

    VálaszTörlés
  2. Karakterek
    10. Akinek jellegzetesnek kellett lennie, az az volt, bár gyakran összekeveredett bennem Yir és Leó; mindkettő laza, fiatal, nyílt világlátású és opportunista. Bell ágrólszakadt és félénk, saját belső konfliktusokkal, Kadarkában pedig dolgozik a bizonyítási vágy. King a titokzatos rosszfiú, akiről Vin Diesel jut eszembe a Pitch Blackből.

    11. Nem a fősodorhoz tartozik, és lehet, hogy nem is fog tetszeni, de Harlem egy kicsit sablonos volt. Egy teljesen átlagos, szegény kisfiú, akinek nem nagyon voltak egyedi jellegzetességei. Nem volt kedvenc együttese, nem volt hobbija, és így egy kicsit elsikkadt a jelentősége is, mert nem volt miért szimpatizálni vele. Lapos karakter Ikosz: nem elég jellegzetes, és nagyon keveset is szerepel ahhoz képest, mennyit segít. Egy dörzsölt, füstös bőrű, kövér alvilági figura ugrik be róla, de nem Ikosz. Talanba kellene még vinni egy kis érzelmet. Így nagyon szenvtelen, emberietlen, mint valami számítógép; ha főgonosz, lehessen utálni; ha gonosznak látjuk, de valójában jó, lehessen szeretni.

    12. Leó macskája, Cink.

    13. Ha a szubjektív véleményemre vagy kíváncsi, Puellát nagyon utálom.

    Stílus, szerkesztésmód
    13. Hát igen, néha egy kis vidámságot elbírnának a súlyos, szürke hétköznapok. Viszont az a véleményem, hogy írással nevettetni a legnehezebb. Főleg úgy, hogy közben ne tedd nevetség tárgyává a történeted többi részét.

    14. Szerintem ha a történet megjelenik regényként, akkor önmagában álljon, legfeljebb említés szintjén kerüljenek bele a járulékos novellák szereplői. De fontos, hogy mégis benne legyenek: Galambos bácsi, Harlem, Hetven, Lidérc, Titán és Líviusz, Inci néni és a többi dolog; a végtelenített mobilkártyák, a furcsa dolgok, amiket a Kanyar-tóból lehet kifogni, a mágneskövek, a bucik, a rágógumikék-neonrózsaszín nyers meshral, a bariák, a MENyI bunkerei, a Daráló, az az ezer apró dolog, amikből összeáll a történet. Nekem ezektől lett hihetetlenül szofisztikált és mély az egész világ, hogy ennyire kiterjedt az egész jelenség a mindennapokra, és önálló „legendákat” is kitermelt.

    15. Igazából a fősodorban nem volt annyira zavaró. Eleve, a Húsdaráló tér egyik alap eleme a városi legendákból, pletykákból és „egy ismerősöm ismerősével megtörtént” eseményekből összeálló háttér. Harlem története kissé dagályos volt, Hetvené túl összecsapott, Ikoszé nincs is, ahogy Terráé sem, mégis felcsigázzák az embert. Ami nem rossz. Főleg, ha később meshralos novellákat akarsz közzétenni.

    VálaszTörlés