2012. június 15., péntek

Ki szeretne bétázást?

Aki igen, annak szívesen lebétázom a regényét, ha ő is az enyémet. Tehát egy korrekt üzletet szeretnék, amiből mindenki profitál.
A Húsdaráló tér, az itt részletekben közölt regényem hamarosan véget ér. Már csak napok kérdése, hogy megírjam a végkifejletet, és egy kicsit összepofozzam az eddigieket. Lesz pár bétázóm, előolvasóm, akik segítenek, de őket ismerem. Kellene legalább egy elfogulatlan vélemény is.

Ha érdekel a dolog, akkor íme némi infó, hogy én mit értek bétázás alatt egy regénynél:
Egyszer elolvasom az anyagot, és ami logikai hibát találok, arra felhívom a szerző figyelmét. A stilisztikai botlásokat is megpróbálom kiszűrni, ha gyakran ismétlődő fogalmazási hiba van (pl egy szót helytelen értelemben használ a szerző), akkor természetesen nem "javítom" minden helyen, de felhívom rá a figyelmét. Hasonló a helyzet a tárgyi tévedésekkel is.
Helyesírást, elgépeléseket is nézek. Formázást nem, az tényleg tök szubjektív dolog.

Dióhéjban: értő olvasás, építő kritika. Szóval, ez egy elég komoly feladat és felelősség.
Nálam nem kell helyesírást néznetek, mert vagyok olyan öntelt, hogy azt higgyem, tudok helyesen írni. De ha bármi észrevételetek van a történettel, a szereplőkkel kapcsolatban, azért nagyon hálás leszek.

Az én regényem urban fantasy műfajú. Egyértelmű, hogy aki nem szereti olvasni az ilyeneket, az nem ír. :)
Az meg még egyértelműbb, hogy ha megküldjük egymásnak a .doc formátumú teljes regényeket, akkor tiszteletben tartjuk egymás szerzői jogait.

Ha érdekel a dolog, írj kommentet! Még egy hét biztos lesz az akcióig. És annak is örülnék, ha aki olvassa, de nem érintett, továbbadná a bétázó-hiánnyal küzdő barátainak.
Béke!

5 megjegyzés:

 1. Elolvastam az ötleted / bejegyzést, és igazából tetszik, mert teljesen korrekt. Amivel problémám van, az a műfaj. Nem igazán szeretném végigrágni magam egy olyan műfajú könyvön, ami nem igazán áll hozzám közel.
  Szívesen segítek az embereknek, de azt hiszem ez alkalommal nemet kell mondanom. Majd lehet, hogy benézek a blogra, és körbenézek. Ne adj isten, kommenttel is traktálom a kedves írót :)

  Minden jót,
  Love.Gabriella.Fisher

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! Ezt megértem. Nekem sem tetszik minden műfaj, például egy Twilight fanfricet nem szívesen bétáznék. :)

   Törlés
  2. Hogy őszinte legyek, a fanfiction - mint állítólagos "műfaj" hozzám sem áll közel. Kíváncsiságból elkérhetném a regényt - .doc formátumban? Beleolvasnék, akár az egyszerű nyelvtani hibákra ránézhetnék. /gabriellafisher@citromail.hu/ E-mailen folytathatnánk ezt a beszélgetést :)
   Love.Gabriella.Fisher

   Törlés
  3. Okés, küldök e-mailt. (amúgy a regény ezen a blogomon is fent van kevésbé szerkesztett változatban, a "sztori" címke alatt, szóval ha az alapján úgy látod, hogy neked ez nagyon idegen, akkor nem terhellek inkább a dologgal.)

   Törlés
  4. Jól van, elolvastam az első fejezetet - és úgy gondolom vállalható. Eddig 3 elírást találtam benne, és nehéz megállnom, hogy ne javítsam ki... Szóval ha más nem, a nyelvtani "hibákat" szeretném kiszűrni a regényből... Várom e-mailed.
   Love.Gabriella.Fisher

   Törlés