2013. április 22., hétfő

Apokrif 2.: After

Egy második Húsdaráló teres fanfic John Leriel tollából. Ez az előző novellában megismert, Lidérc nevű fiatalember baráti körével foglalkozik, egy fokkal lazább és viccesebb hangulatban. A "gravgon" kifejezést meg imádtam, ahogy az ötletet is. Olvassátok el, mert jó.


After becsukta maga mögött lakásuk ajtaját. Nagy és súlyos ajtó volt, így reménytelen próbálkozás maradt csupán, hogy csendben beosonjon a szobájába a cuccaiért, majd mint egy ninja, észrevétlenül surranjon ki, mielőtt...
Dönd, klaff – mondta az ajtó. Áruló!
– Ki az? – szólt ki After apja a dolgozószobájából. Mintha nem tudná, hogy én vagyok – gondolta a lány. Morcosan rúgta le cipőjét, és a tinédzserek minden frusztrációját belekiáltotta válaszába.
– Én vagyoook!
Utált illedelmes lenni, de most illendőségből be kellett köszönnie az apjának. Az öreg grandiózus, már-már fényűző irodájában ült, az asztalán szanaszét rakott papírokat tanulmányozta. Kopasz volt, szemöldöke és szakálla őszülő, szája vastag. Ujjain gyűrűket viselt. After viszolygott a szokástól, szerinte a gyűrűk nőies dolgok voltak, főleg ezek a vastagok. De nem mondhatta a szemébe, mennyire szörnyen rosszul álltak az apjának. Illetlenség lett volna.
– Helló, Sári – köszönt rá mosolyogva a férfi. Sári, alias After, kikényszerített mosollyal, hátrakulcsolt kézzel kukkantott be hozzá.
– Szia, apu.
– Mi volt a suliban?
– Semmi.
– Az nem sok.
– Hát... Nem.
– Ettél bent?
– Majd fogok, még visszamegyek.
– No – vonta fel bozontos szemöldökét az apja. – Hová, hová?
– A haverokkal találkozunk. Csak beugrottam pár cuccért.
– Az jó. És hová mentek?
A Húsdaráló térre.
– Csak járjuk a várost, ide-oda.
– Ide-oda, mi? – nézett Afterre szúrósan az apja. A tollat is lerakta, ami a kezdődő hegyibeszéd-roham biztos jele volt.
– Jobban örülnék, ha a tanulással foglalkoznál.
– Tudom.
– Annyit jársz bulizni, meg a barátaiddal csavarogni! Ha feleennyi időt fordítanál a tanulásra, iskolaelső lennél!
– Oké – mondta kitérőleg After, és kiment a szobából.
– Hallod? – szólt utána az apja.
– Persze, csak összepakolok.
Felment a szobájába, és nem hallotta. Szétszedte a vízipipát, begyömöszölte a hátizsákjába, elrakta a walkmanjét, a kisrádiót, pár könyvet, amit nem rég vásárolt, majd a kész csomaggal lement a földszintre. A konyhában kivett a hűtőből két üveg kólát, amit erre az alkalomra vett, egy üres ásványvizes üveget megtöltött csapvízzel, majd az egész cekkert felrakta az gravgonra. Ezt is a konyhában tartották, könnyű volt vele bevásárlás után a kocsitól a frigóig szállítani a kaját.
– Elviszem a gravgont! – szólt be félvállról apjának.
– Mikor jössz?
– Nem tudom.
– Vigyázz az úton!
Dönd. Klaff.

After a Krisztina téren találkozott Lidérccel és Jáspissal. Azon a jellegzetes kő-peremen ültek, ami a füvesített részt választotta el a járdától. Lidérc épp a noteszébe írkált valamit, Jáspis Game-boyozott. After mosolyogva ment oda hozzájuk.
– Sziasztok! Megint meló? – kérdezte Lidérctől. A srác félmosollyal mutatta meg a noteszt: felskiccelt utcaképet rajzolt, rajta hosszúkás, szálkás háromszögek az emberek. After megölelte és megpuszilta őket. Jáspis, göndör barna hajú, pozsgás arcú fiú, elismerően füttyentett a gravgon láttán.
– Az szép darab! Honnan van?
– Apu egyik barátja hozta nyáron. Állítólag valami bontásból mentette ki.
– Ja... Baró. Na, megyünk, vagy mi van?
Mentek.
A Húsdaráló térhez könnyen le tudtak sétálni; a gravgon miatt a busz amúgy is ki volt zárva. Ezeket a köveket a meshral “fertőzte” meg, furcsa tulajdonságuk volt a gravolithoz hasonlóan, hogy bármekkora súlyt elbírtak – ám ezek szabályosan lebegtek. Mindig ugyanolyan magasan maradtak, semmilyen erő nem tudta őket lejjebb vagy feljebb kényszeríteni, néha oldalra se mozogtak. A legtöbb néhány hét, pár hónap után kimerült: az idők folyamán egyre lejjebb ereszkedett, nehezebb volt eltolni, néha kocsival kellett őket elhúzni, ha útban voltak. Sőt, egyes merülőfélben lévő gravgonok drasztikus hirtelenséggel vesztették el erejüket: egyik pillanatról a másikra, váratlanul zuhantak le. Néhány a mozdíthatatlanok közül állandóan a levegőben maradt. A gravgonok látszólagos masszívságuk dacára ugyanúgy megmunkálhatók voltak, mint a közönséges kövek, akár össze is lehetett törni őket. Téglányinál kisebb darabokban már nem ellenálltak a gravitációnak. Afterék gravgonjába fém fogantyút szereltek, hogy könnyebb legyen mozgatni.

Régen a Húsdaráló tér helyén a Hekk utca állt, két-három emeletes házakkal, itt lakó családokkal, buszmegállóval, postával, csemegebolttal, játszótérrel. Itt következett be tizenöt évvel ezelőtt Vantella egyik legnagyobb meshral-kitörése. A teljes belvárosra kihatott, mindenhonnan elszívta az energiát, hogy felhasználja valami... Nos, egyszerre elborult, érthetetlen és félelmetes dologra. Egy közönséges húsdarálót a másodperc törtrésze alatt három emelet magasra növesztett, robbanásszerűen rombolva szét a környező épületeket. Több tucat ember veszett oda egyetlen pillantás alatt: vagy az acélmonstrum zúzta össze őket, vagy a leomló, szétrepülő törmelék alatt lelték halálukat. Áramszünet és farkasordító hideg követte a pusztítást, megkeserítve a szerencsétlen túlélők életét is; a közelben minden és mindenki meshralos lett. Hetekig nem mehetett senki a Daráló közelébe. A vesztegzár feloldása után furcsa zarándoklatok indultak meg a rettegett mementóhoz. Más emlékhelyeken koszorúkat, gyertyákat helyeznek el az elhunytak emlékére – itt az emberek, félve a meshral következő csapásától, saját húsdarálóikat hagyták a monstrum tövében. Volt, aki éjszaka, titokban vitte ki, nehogy a szomszédok kipletykálják, babonásnak nevezzék, mások blazírt egyszerűséggel hajították le a gépet, afféle néma, konok daccal: “Én aztán nem hagyom magam eltiporni!”
Akik akkor kisgyerekek voltak, vagy utána születtek, azok számára ma már természetessé vált a Húsdaráló tér létezése, az idősebbek pedig nosztalgiázva meséltek tinédzser gyermekeiknek arról, milyen volt a környék a kitörés előtt. Ők már nem féltek a kitöréstől, az idő elaltatta aggodalmukat, a fiatalok pedig még nem találkoztak az akkori pusztuláshoz és rémülethez hasonló dologgal – ők csak a Darálót látták, és a teret, amilyen most.

After már egy körbeépített, rendezett Húsdaráló térre lépett be. Amolyan babonából senki sem mert a Darálóhoz közel építkezni, így egyeduralkodó motívuma volt a térnek: a sok év barnás-feketés, oxidációs foltként ült meg acéltestén, szájának lyukacsait galambok használták ajtónak. Kis kerítés vette körül, elején nagy bronztábla sorolta az áldozatok neveit. Tövében kistestvérei gubbasztottak ujjnyi vastag galambpiszok alatt. A teret törött, fűfoltos beton járólapok borították, az egykori házak emlékét néhány nagyobb tömb, oszlop őrizte. Sokkal több hasznuk nem volt, legfeljebb az erre járó gördeszkásoknak és BMX-eseknek szolgáltattak akadálypályát a földön heverő, vasbeton tetemek.
– Nézzétek, az Mikó! – mutatott Jáspis egy feléjük futó fiúra. Tizenéves kölyök volt, lelkesen rohant eléjük.
– Mi van, Mikó? – kérdezte Lidérc a térdére támaszkodva lihegő fiútól.
– Gyertek gyorsan, ezt nem fogjátok elhinni! – zihálta Mikó.
Megkerülték a Darálót. A többiek a Daráló mögött, a derékmagas kerítésen belüli, sekély kráterben négyen álltak körül valamit. After a kerítésnél hagyta a gravgont, kíváncsian mászott át, hogy csatlakozzon hozzájuk.
Baromi sok értelme van a lakatnak a kiskapun elöl – gondolta gúnyosan.

Egy kulcstartó lebegett a levegőben. Vigyorgó mackót ábrázolt vörös csokornyakkendővel, báván kerekedő szemekkel. Olyan volt, mintha élvezné a repülést.
– Várj, várj, várjatok! Ezt figyeljétek! – mondta Hektik, egy nevéhez híven hirtelen és hadaró fiú. Kibontott egy dobozos üdítőt, megvárta, míg az egyik lány, Tipka visszaveszi a kulcstartót, majd a helyére öntötte a sárgás, pezsgő löttyöt. Az ital a levegőben maradt, nyúlós, szabálytalanul remegő csápokat növesztett, gömbölyű, tajtékos hullámokban izgett-mozgott.
– Fúúú – mondta After.
– Ez nagyon ász! Mi csinálja? – kérdezte Jáspis.
– Nem tudjuk – felelte Hektik. Mikó felvett a földről egy ágat, ami egy közeli, térdig érő cserjéről tört le, és kört rajzolt vele a repülő üdítő-massza alá.
– Kábé ezen a körön belül működik, a Tipka vette észre, hogy bogarak vannak benne. Nem tudtak kijönni.
– Ja... ja. – tódította az alacsony, szöszke hajú lány mérsékelt szókincsével. Álmos szemei voltak – és macis kulcstartója.
– Zsír! – kommentálta Hektik. Csücsörítve hajolt oda a pezsgő üdítő-glóbuszhoz, de After visszahúzta.
– Hülye vagy? Meg ne idd!
– Miért?
– Lehet, hogy meshralos!
– Akkor mit csináljunk vele?
– Van egy szatyrotok? Hátha ki lehet húzni belőle...
Mikó belenyúlt a trutymóba. Az ujja elmerült az üdítőben, felkavarva a buborékokat.
– Hülye vagy, Hektik, hogy így pocsékolod a piát – morogta Ildikó. Fekete, szögegyenes haja volt, és kilométerekre kiható, depresszív aurája. Kihúzott szemei pillantása felért egy felirattal a homlokra: “ENERGIAVÁMPÍR”.
– Hoztam vízipipát! Fújjuk bele a füstöt! – javasolta After.
– Nem fúj fölfelé, csak kikapcsolja a gravitációt. Mint az űrhajókban. A füstre nem hatna.
– Már miért ne hatna?
– Erről jut eszembe! – mondta Mikó, és fújni kezdte a löttyöt. Az remegve hátrált el előle, majd valamivel a porba rajzolt kör szélén túl kövér cseppekben a földre hullott. Társai megtapsolták. Lidérc kieresztette a hangját.
– Na, hölgyeim, elő a farbával, ki mit hozott ma nekünk?
Előkerültek a hátizsákokból az üdítők, rágcsálnivalók, cigik, szeszesitalok: egy buli kellékei. Tipka hozott plédeket, amiket leteríthettek a földre és leülhettek rájuk. Beindították a vízipipát, nevetve, hülyéskedve beszélgettek, néha ötletszerűen bedobtak ezt-azt a – Mikónak köszönhető – körbe. Összegyűrt cigis dobozt, kavicsot, leveleket, cipőfűzőt, öngyújtót, ceruzát, poros homokot, Hektik meg beleköpött. Olyan volt, mint amikor a tévében a súlytalanság állapotában lebegő asztronauták szórakoznak. Ha meglökték, ami benne volt, az egészen a kör széléig repült magától, majd ott lepottyant – csak akkor maradt egy helyben, ha függőlegesen próbálták leejteni. Ha megforgatták, folytatta a pörgést, amíg le nem állították. Egy időre kinevezték kukának, akkor az üres dobozokat, zacskókat, üvegeket tették bele, majd az egészet kihalászták egy Mömexes szatyorral.
Lidérc megkopogtatta After vállát.
– Járunk egyet?
– Aha – mondta After. Lidérc felhúzta, és elmentek sétálni a téren, magára hagyva a társaságot.
– Hallottam egy házról Priszcillavárosban – mondta Mikó. – Ilyen panel, tízemeletes. Azt mondják, volt ott egy meshral-kitörés. Túlhevült tőle a villanybojler, vagy a gázkazán, vagy mittudoménmi, és szétvitte az egész kócerájt! De az egyik lakás megmaradt, a levegőben lógnak a falai meg pár egész szoba, mert a beton körülötte gravgon lett! A ház eltűnt alóla, de a lakás ott maradt!
– Azt én is hallottam – mondta Jáspis. Nagyot szívott a vízipipából, majd férfifelsőtestnyi füstfelhőt fújt maga elé. Továbbadta a csutorát Ildikónak. – Én úgy ismertem, hogy le akarták bontani, de az egyik lakásban a téglák gravgonok voltak, és nem tudták eltolni őket, úgyhogy inkább ott hagyták. És alá építettek valami áruházat, vagy üzletet.
– Ja, meg a család még évekig ott lakott! Létrával jártak ki-be a házba az üzlet tetejéről!
– Azt nem hiszem – mondta Ildikó. – Nem hinném, hogy ennyi gravgon között engedélyeznék, hogy lakjanak. Ha meg meshral-kitörés volt, főleg nem.
– Akkor mégis hová mentek volna? Az utcára?
– Kapnak szükséglakást az önkormányzattól – vont vállat Ildikó.
– De akkoriban még nem voltak szükséglakások!
– Mikor volt ez? A kőkorszakban?
– Egyáltalán láttad már ezt a híres repülő lakást?
– Nem, de azt mondták, ezer százalék, hogy megvan! Valahol Priszcillavárosban!
– Én se hinném, hogy létezik, a gravgondagály elvinné – vélte Hektik. A gravgondagály az a sajátos jelenség volt, hogy a gravgonok a Föld mágneses terére ugyan nem reagáltak, a Holdéra viszont igen. Legtöbbjük csak néhány centit mozdult odébb tőlük, de voltak, amik méterekkel másztak arrébb éjszaka (olykor kellemetlen háztartási baleseteket okozva). Beszélték, egyes gravgonokra olyan erősen hatott a Hold gravitációja, hogy elrepültek. Gyors lemerülésük és megbízhatatlanságuk mellett a gravgondagály volt a harmadik komoly visszatartó erő, ami miatt soha senki nem próbált még olcsó és környezetbarát járművet fabrikálni vagy repülő házat építeni a gravgonokból.
– Szerintem bepaliztak, öcskös – pörgetett meg egy papírgalacsint Tipka az antigravitációs mezőben.
– Amúgy, Afternek tényleg ez az igazi neve?
– Dehogy is. Sárának hívják, csak nem szereti nagy dobra verni az igazi nevét. – mondta Tipka.
– A faterja miatt – magyarázta Ildikó. – Nagymenő ügyvéd a pasas. Meshralos biztosítási csalásokra megy rá, és sokan utálják.
– Ezt nem értem – ráncolta a szemöldökét Mikó.
– Mondok valamit. Egy sofőr letöri a kocsit, mert hülye volt és benézett egy kanyart. A biztosító csak akkor fizet, ha nem önhibájából történt a kár, úgyhogy simán behazudhatja, hogy meshralos lett az autója, és amiatt nem ment a fék vagy a kormány vagy az index. After apja az ilyen palik kérelmeit vizsgálja meg, hogy ne kapjanak pénzt.
– Meg azért ennél nagyobb halakat is fog – mondta Tipka. – Cégvezetőket, gyárigazgatókat, minisztériumi embereket, akik a meshralra próbálják fogni, ha el akarnak tussolni valamit. After apja viszi perre az ügyeket, és általában meg is nyeri őket.
– Röviden, Hohenheim Izsák egy kőgazdag zsidó, aki mások beperléséből gazdagodott meg, és annyi a pénze, mint a nyű. El se bírják költeni. Mit gondolsz, miből vett After négy liter kólát? – kotyogta Hektik.
– Hektik! – szólt rá Tipka.
– Mi van?
– Pofa súlyba!
– A lényeg – fordult Ildikó Mikóhoz. – hogy légyszi, ne reklámozd, hogy After az ő lánya, jó?
– Jó – mondta a fiú. Látszott rajta, hogy nem teljesen érti, de annyi tiszta volt neki, hogy Aftert Afternek hívjuk, és slussz. Inkább visszavette a csutorát, letüdőzte a karcos füstöt, köhögött néhány pamacsot, aztán az egymást kergető, pörgő papírzsebkendőkre nézett Tipka mellett. Biccentett a lánynak.
– Figyi, szerinted milyen magasra ér?

Lidérc és After elsétáltak a tér pereméig, aztán elindultak a házak mellett. Kikerültek egy idegen nyelven karattyoló turistacsoportot, akik a Darálót jöttek megnézni. Sokáig nem is szóltak egymáshoz, vártak, hogy elég messze kerüljenek a többiektől, hogy ne hallják őket. Persze, már régóta hallótávon kívül jártak, Jáspisék Lego-emberke méretűnek látszottak a tér közepén, a kerítés mögött. After hirtelen nagyon szűknek érezte a farmerjét, hogy Lidérc mellett sétálhatott benne. Hogy lehetett ilyen hülye? Ebben még a bugyija csipkéi is látszanak a hátsóján! Hátrakulcsolta a kezét.
– Hogy van Ió? – kérdezte tétován.
– Fogjuk rá... Gyertyákat önt a rehabon. A szülei még mindig nem járnak látogatni.
– Én is baromi régen jártam nála. Talán... Basszus, talán három hónapja is megvan.
– És te hogy vagy? Hogy megy a suli?
– Jól vagyok, köszi. Múltkor kaptam munkát is.
– Na, az tök jó! És mit?
– Egy cikket kellett megírnom Titánéknak. Alkalmi meló volt, nem nagy szám, kaptam érte vagy ötven zupot.
– Az is pénz.
– Aha.
Sétáltak. Körülöttük a világ szürke, galambpettyes kriksz-kraksszá vált, mint amilyen Lidérc noteszában volt az utca. Az emberek alaktalan, másodlagos tényezők, az ablakok sötét foltok, a lényeg leszűkült rájuk és a körülöttük lévő két-három méteres körre.
– Lidérc...
– Hm?
– Szerinted... Iót kiengedik a rehabról?
A fiú hallgatott. Nem akart hazudni, az igazságot pedig utálta. Zsebre gyűrte kezeit, csak világos alkarja látszott ki a feltűrt pulóverujjtól a farmerig.
– Láttam a leleteit – felelte kitérőleg. After nézte Lidérc rövid, sötét hajú profilját, a beesett szemek alatti karikákat, a serkenő borostát, ami nem csak az áll hegyét verte fel, de zabolátlanul garázdálkodott az egész arcon. Ebből az egy mondatból After megértette, hogy a válasz: nem. Ió örökre bent marad, esetleg tovább irányítják valamelyik vidéki telepre, ahol csak meshralosok élnek és dolgoznak. Lepratelepek, olyan munkával, amire egészséges embereket már nem alkalmazna senki.
– Ne menjünk el hozzá együtt? – kérdezte halkan After. Lidérc rágyújtott egy cigire, és megrázta a fejét.
– Nem kell. Elég, ha...
Ha te jársz be hozzá, és te szenvedsz miatta, mi?
– Nem kell egyedül csinálnod, Lidérc.
– Ugyan, már hozzászoktam.
– Komolyan.
A válasz egy nagy füstgomolyag volt. Úgy ragadt a levegőbe, mint a meshralkitörések után a nyers energia, ami néha olyan sűrű, hogy meg lehet kopogtatni. After megfogta Lidérc kezét, mielőtt visszarejthette volna a zsebébe.
– Ne csináld ezt! Kérlek szépen!
Lidérc ránézett sötét, hosszú szempillájú tekintetével. After úgy érezte, hogy összemegy.
– Nem akarom, hogy magadat bántsd Ió miatt!
– Akkor hagyjam magára?
– Nem ezt mondtam! Csak... Így csak tönkreteszed magad – vallotta be After. Lidérc elengedte a kezét. A lány szomorúan horgasztotta le fejét. Lidérc táskás szemei még a Daráló helyén is Iót látták. Fel kellett ismernie, ha van is bármi esélye, annak még nem jött el az ideje.
Önvád öntötte el Aftert. Ió a barátnője volt, talán a legjobb barátnője. Óvodás koruk óta ismerték egymást, és Ió mutatta be Lidércnek is. Undorodott magától, amiért most, hogy Ió gyógyíthatatlan beteg lett, rámozdult Lidércre, főleg úgy, hogy az le is állította. Mert Lidérc még mindig szerette Iót, igazán, őszintén, szerelmesen. After pedig elárulta őt azzal, hogy beleszeretett Lidércbe. Keserű könnyek gyűltek a szemébe az önutálattól. Mi vagyok én, valami női sir Lancelot?! Fúj!
Mikó rohant oda hozzájuk lélekszakadva. Olybá tűnt, Mikó mindenhová sietve érkezik.
– Azt ne mondd, hogy repülő, világító meshral-birkákat találtál! – morogta Lidérc.
– Hektik bajban van!

Nagyjából hat méter magasan lebegett a levegőben, idétlenül kalimpált a kezeivel meg a lábaival, de hiába: se jobbra, se balra, se fel, se le. A többiek szólongatták: “Hektik, ne hülyéskedj már, gyere le!” Falra hányt borsó volt, Hektik nem tudott lejönni. Pont, mint korábban a bogarak, amiket Tipka látott az antigravitációs mező ragadva, külső erő nélkül képtelen volt kikerülni a mező fogságából – csapkodása, tekergése pedig vajmi keveset használt.
– Ildikó már elrohant, hogy valaki hívja a rendőröket – mondta Tipka.
– Hogy a túróba jutott fel oda?! – nézett felfelé Lidérc.
– Beleállt a körbe, és elrúgta magát a földtől. Úgy ment fel, mint a rakéta, aztán ott megállt, nem ment följebb. Most meg nem bír lejönni – mondta Jáspis. Épp a többiek pulóvereit és a fiúk pólóit vágta szét a késével, hogy kötelet rögtönözhessen belőlük. Lidérc is rögtön ledobta a fölsőjét, segített szétcincálni az anyagot. Pőre teste szinte világítóan fehér volt, mint aki a pincében napozott.
– Nem mintha nem élvezném a kilátást innen, meg a magaslati levegőt, de kurva gyorsan szedjetek le, mielőtt kidobom az antigravitációs taccsot! – sápítozott a csapdába esett Hektik.
– Nyugi, mindjárt leszedünk! – kiáltott fel neki Tipka. A többiekhez fordulva halkabban kérdezte: – Hol a francba van már Ildi?
– Szedjetek le!
– Nyugalom! – szólt rá Lidérc is. Jáspis a kötelet méregette.
– Ez nem lesz elég.
– Azért próbáld meg!
Jáspis bedugta a kötelet a körbe, és felfelé lendítette. Hiába sikerült fellöknie szinte függőlegessé merevítve a hágcsót, így is majd’ embernyi magasság választotta el a kapálózó Hektik markától. Jáspis érzéssel káromkodott.
– Mi volna, ha megpróbálnánk betolni a gravgont? – kérdezte After. A többiek ránéztek.
– Miért?
– Az is megtöri a gravitációt. Hátha elállítaná a meshralos teret!
– Akkor Hektik leesik – vonta le a konklúziót Mikó.
– Még mindig jobb, mint ha fenn marad.
– Nem kéne megvárnunk a rendőröket? – kérdezte Tipka.
– És te mit akarsz nekik mondani, mit csináltunk itt épp? Az üres sörösdobozokat szedegettük ki egy antigravitációs csapdából? – mondta Lidérc. After kimászott a kerítésen, és szaladni kezdett a kapu felé a gravgonnal... És az zárva volt. After belerúgott. Nem igaz, hogy miért kell belakatolni?! Úgysincs értelme! Mérgesen lökte neki a gravgont a kapunak, hogy csak úgy döndült, és a kerítésre támaszkodott.
– Teljesen használhatatlan vagy! – rivallt rá a gravgonra sírva.
Tipka kiabálása ütötte meg a fülét.
– Ne csináld, hülye vagy?! Mi a francért?!
– Mert én vagyok a legnehezebb! Jáspis, te tartsd itt lent a kötelet!
– Őrült vagy! Mindjárt jönnek a rendőrök!
– Tudom, pont azért csinálom! – kiabált vissza Lidérc. Már hallatszottak a szirénák.
After először lassan indult meg, aztán szaladni kezdett. Lidérc épp akkor lépett be a körbe, amikor odaért, lábára hurkolva a kötél vége. Úgy csinált, mintha szökkenni próbálna, és tényleg elemelkedett a földtől. Szárnyalt, meg se állt, míg bele nem ütközött Hektikbe. Az ember-műhold forogni kezdett, majd kiért a körből. Hiába fogta Lidérc a lábát, leesett, és őt is lerántotta magával.

Lidérc a baleseti ajtajában állt és cigizett, amikor After kiment hozzá. Ahogy szájához emelte a kezét, ujjai között remegett a dekk.
– Kész vannak Hektik lábával, megröntgenezték, azt mondták, most már jól áll. – jelentette készségesen After.
– Remek.
– Az a hülye szólt a nővérnek, hogy a maradék morfiumot csomagoltassa el neki, mert nem bírja helyben elfogyasztani, inkább hazavinné. Neked biztos nincs semmi bajod?
– Biztos. A doki szerint is jól vagyok, és szerintem is. Te mit mondasz?
Kevélyen állt a szélben, figyelték, ahogy egy BETEGSZÁLLÍTÓ feliratú kisbusz befarol a szomszédos bejárathoz, majd fölvesz egy vénséges vén, járókeretes, köntösbe öltözött nénit. After a kezét tördelte.
– Nagyon bátor voltál, Lidérc. Úgy sajnálom, hogy nem tudtam segíteni...
– Semmi baj, After. Mindenki annyit tett, amennyit éppen tudott. Te is megpróbáltad, amit tudtál. Az is több, mintha csak álltál volna és nézel betojva, mint Mikó.
– Mikó még kissrác – torkolta le After. – Amúgy ennyi erővel igazából fenn is hagyhattad volna Hektiket. A zsaruk úgyis leszedték volna.
– Jobban, mint én, mi? – kuncogott fel keserűen Lidérc. Leült a földre, és térdei közé hajtotta a fejét. After ösztönösen mellé guggolt, és a vállát simogatta.
– Egy csődtömeg vagyok – mondta Lidérc rekedten.
– Jaj, dehogy vagy! Na jó, tényleg eléggé elcseszted az életed, de nem vagy csődtömeg! Egy olyan pasas vagy, aki bármire hajlandó a barátaiért!
Ez hatott. Ha nem is növesztett hirtelen hétmérföldes mosolyt meg szivárványszín glóriát a feje köré, Lidérc legalább semleges arckifejezéssel felemelte a fejét, és a távoli kapu felé nézve kiszakadt a borongásból.
– Köszi, After. – mondta, és megpaskolta a lány kezét a vállán. Egymásra mosolyogtak, aztán Lidérc felállt a földről. Elnyomta a csikket. Morogva kinyújtózott, leporolta a farmerját, megdörgölte az arcát.
– Lidérc, szerinted mi lett a körrel? Miért nem működik?
– Talán, mert meshralos vagyok. Kioltottam, amikor belementem.
– És a te meshralos dolgod, az a paranoizé, szerinted, az is kialudt? Az antigravitációs mezőtől?
– Majd meglátjuk, de örülnék neki, ha úgy lenne. Na, gyere, nyissunk rá Hektikre meg Tipkára, aztán tűnjünk innen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése